Utställningen "Ölandskap", konstverk i glas och neon av Hans Frode, 25 juli – 14 augusti 2010

Hans Frode är född 1951 i Västerås och utbildade sig vid Byam Shaw Art School i London. Han har varit verksam i New York sedan 1980-talet och har varit med att bygga upp Urban Glass, som ligger i Brooklyn. Där lärde han sig att arbeta i neon och att gjuta glas i pate de verre. Han målar motiven till sina tavlor på glasskivor monterade i gamla träramar, och förstärker bilderna med gjutna glasapplikationer i relief från glasskiva, upplysta bakifrån med olika färger från neonrör. Han arbetar även mera skulpturalt t ex med glasfrukter på fat eller glasfioler i fodral, även då med neonbelysning.

Hans Frode är representerad bl a på Steuben Glass i New York, Glasmuseet i Ebeltoft, Smålands Museum, Malmö Konstmuseum, Museum des Art Decoratifs de Lausanne i Schweiz, VIDA museum på Öland. Han har gjort offentliga utsmyckningar bl a i Västerås badhus, Apoteksbolaget i Stockholm, Kalmarsalen, Zürichhuset i Stockholm.

Hans Frode ställer ut över hela världen och regelbundet i Sverige, bl a vid triennalerna i Borgholms slottsruin 1999 - 2005, i Konsthallen i Hishult 2000-2006 och på Smålands museum 2009. Han bor på somrarna på Öland.

Pressklipp om utställningen

Barometern 24 juli.
Öland som man minns det i Brooklyn
Ölandskap kallar Hans Frode den utställning som nu visas på Galleri Landborg i Vickleby. Som vanligt leker han med ord – en målning har han döpt till Glömlösa. I hans verk finns de existentiella frågorna och de filosofiska reflexionerna ständigt närvarande. Men han är också lekfull i sitt utforskande av motiv, perspektiv och ljuseffekter. Målningarna har kommit till i hans ateljé i Brooklyn och han har valt att utgår från Öland som minnesbild och erfarenhet, inte som avbildning av en specifik plats. Hans Frode beskriver minnet som Jaget kans beskrivas. Den ständiga frågan är vilket jag det är som reflekterar Jaget.
Färgvariationerna i hans verk är otroliga. Han utmanas av tekniker och tillverkar själv de mångfärgade neonrör som är en del av konstverken. Han är verksam i New York sedan 30 år. Men somrarna viger han åt Öland och familjens sommarhus som han benämner ”sin största skulptur”. Hans Frode målar inte på duk eller pannå utan på tjockt glas. Hans signum är att utgå från en gammal tavelram och utifrån denna växer konstverket fram. Att utforska Hans Frodes mångfacetterade konst är som att ge sig ut på en forskningsresa i ljusmåleri, experiment i djupperspektiv och frågan om hur många olika sätt hans glasföremål med inre belysning kan komplettera verkets karaktär.

Östra Småland 29 juli
Drömmen om Öland i glas och neon.
Han sitter i Brooklyn på vintrarna och gör bilder om sommaren på Öland. Han kombinerar olika material och tekniker och gör unik glaskonst. Han målar på glas, på båda sidor, och bygger sedan på med detaljer i gjutet glas. Resultatet blir tredimensionella bilder, bakifrån belysta av neonrör, som ger ett alldeles speciellt ljus och lyster. Han börjar ofta med ramarna och fyller dem med innehåll, ett sätt att vända på den skapande processen, och ett sätt att väcka tankar om vad som är verkligt och vad som är illusion. Utställningen består till största delen av bilder av Hans Frodes Ölandssomrar, med hög himmel, stockrosor, vindkraftverk, strandängar och odlingsmarker. Hans Frode är ett etablerat namn i USA men återkommer ständigt till Sverige. Förra året hade han en stor utställning på Smålands Glasmuseum i Växjö.

Ölandsbladet 29 juli
Ölandskap med Hans Frode på Galleri Landborg, Vickleby.
Frode kombinerar olika material och tekniker, måleri på eller bakom glasskivor som han applicerar skulpterade detaljer på med bakomliggande neonljus. Hans Frode är ensam om att arbeta med denna teknik. Ibland lägger Hans Frode också till ord och sentenser, antingen i bilderna eller i titlarna, som anger riktningen av upplevelsen. Det är dottern Aomi som skrivit sitt namn på den gråa fönsterskivan i tavlan ”Ölandsvår”. Utställningen i år är annorlunda till innehållet än tidigare och komponerad kring öländska landskap.
 

Copyright Galleri Landborg 2013-2018.