Utställning med konstglas av Berit Johansson, 30 juni - 28 juli 2007

Berit Johansson är född i Vadstena och bor och arbetar där. Hon är utbildad på Konstfack i Stockholm och har studerat i England, Italien och USA. Det mesta av konstglaset görs i samarbete med Sjöhyttan i Älghult, Småland.

Berit Johansson var 1990 - 98 knuten till Salviati i Venedig, Italien, och sedan 1998 till Pauly C.M.V också i Venedig. Hon är representerad bl a på Corning Museum of Glass, N.Y. State, USA,; Röhsska museet i Göteborg, Växjö glasmuseum.

Pressklipp om utställningen

Svenska Dagbladet 7 juli.
Uppkäftighet i glas. (Av Carl Otto Werkelid).
Det är roligt när förnämligt svenska konsthantverk får seriös exponering och därigenom kan ge perspektiv på all den disajnade publikflirt som strömma emot oss – inte minst sommatid då turistfällorna står som skämt i backen. I Vickleby på Öland finns sedan några somrar ett sådant vattenhål i Gallei Landborg; i fjol ställde Mårten Medbo ut konstglas där och 2005 var det Henrik Allert och Gerd Allert som visade prakftulla verk med Murano som födelseplats. Galleri Landborg tycks medvetet och kräset ha specialicerat sig på glas; i år är det Berit Johansson, som efter en tid på Orrefors för mer än tjogo år sedan började arbeta som glaskonstnär på egen hand. Också hon har ibland Murano som arbetsplats och ställer ut sina skulpturer i ett galleri vid San Marco-platsen i Venedig.
Närmare då till Vickleby och de kraftfulla stiliga graalvaser och stora fat i så kallad Ravennateknik som visas där. Svenskt glas domineras av stram, sval form och återhållna färger; Berit Johansson är uppkäftig mot den traditionen i sin tydliga inspiration från det färgintensiva italienska glaset.
 
Barometern 29 juni.
Glaskonst lika fri som fågeln.
”Det är ingen tillfällighet att hon i mitten av 1980-talet lämnade Orrefors för att i stället rikta blickarna mot den friare och mer färgsprakande glaskulturen i Italien. Där är inget omöjligt, förklarar hon och pekar på en av hennes mer extravaganta skapelser: en ljuskrona för italienska Pauly C.V.M. …. Det modesta och stilistiskt återhållsamma Galleri Landborg har förvandlats till ett besynnerligt färghav. Men det är likväl ett hav skapat med glädje och skicklighet, en ocean av lyckoframkallande färgpjäser. ….När hon står där bredvid sina sju kilo tunga men ändå vackert ömtåliga fåglar, omges Berit Johansson av en kraftfull aura – till synes omöjliga att rubba. Kopplingen mellan konstnär och konstverk är omutligt. Säga vad man vill om deras oblyga framtoning, men ljuskronorna, glasfåglarna och graalen är precis lika upplyftande som glaskonstnären bakom dem.”
 
Östra Småland 30 juni.
Glas som är en varm vind från Södern
”Det är också i glasets Venedig som Berit Johansson hämtat och hämtar mycket av sin inspiration…….På hemmaplan, det vill säga Småland …..skapar hon glas i samarbete med de skickliga glasblåsarna Ulf Johansson, Sjöhyttan i Älghult, och Micke Johansson i Pukeberg.
Det senare har för övrigt lett fram till uppdrag för Zero i Pukeberg och en serie stora takkronor som slår det mesta i fråga om färg- och formglädje.”

Copyright Galleri Landborg 2013-2018.