Utställning med konstverk i glas och på papper av Ann Wolff , 28 juni - 2 augusti 2009

Ann Wolff är en av våra allra mest kända konstnärer som arbetar i glas. Hon är född 1937, bor och arbetar på Gotland Kyllaj och har studio i Berlin. Efter utbildning vid Hochschule für Gestaltung i Ulm, Tyskland, kom hon till Sverige 1960 som formgivare, först vid Pukebergs glasbruk och senare vid Kosta Boda. Sedan 1978 har Ann Wolff arbetat inom studioglas, först i Transjö och senare på Gotland. Hon var professor i design vid Hochschule für bildende Kunst, Hamburg, Tyskland, 1993 - 98. Hon är gästlärare vid glasskolan i Pilchuck, USA, sedan 1977.

Ann Wolff har erhållit många utmärkelser, bl a Lunningpriset 1968, Coburger Glasspreis 1977, Rakow Comission vid Corning Museum of Glass 1997, Jurors Award vid Corning Museum of Glass 2007.

Ann Wolff är representerad på museer och samlingar över hela världen, bl a Corning Museum of Glass, Konstindustrimuseet i Köpenhamn, Ebeltoft glasmuseum, Hokkaido Museum of Modern Art, Kunstmuseum der Stadt Düsseldorf, Metropolitan Museum i New York, Musée des Arts Decoratifs i Paris, Museum of Art and Design i New York, National Museum of Modern Art i Tokyo, Nationalmuseum i Stockholm, Röhsska Konstslöjdmuseet i Göteborg, Stadelijk Museum i Amsterdam, Victoria and Albert Museum i London.

Ann Wolff har utfört ett flertal offentliga utsmyckningar i Sverige, t ex vid Umeå universitet, Volvo i Göteborg, konserthuset i Växjö, Akademiska sjukhuset i Uppsala. chapel LDC (Landelijk Dienstencentrum) SOW (Samen op Weg), Utrecht,Holland.

Ann Wolff har ställt ut bl a vid Ebeltoft museum, glasmuseum Riihimäki Finland, Leo Kaplan och Habatat Galleries i USA, Global Art Glass i Borgholm, Aperto Vetro i Venedig, SOFA Art Fair i USA, Småland museum i Växjö, Liljevalchs i Stockholm.

Pressklipp om utställningen

Barometern 11 juli
En pefekt känsla för glasets själ
Ann wolff har ett säreget uttryck i glaset. Med dåerfekt känsla för dess genomsläpplighet för ljus har hon formgivit skulpturer som ger liv i det stelnade materialet. Inne i hennes bastanta glaskroppar vilar organiska ansikten. I Domus har det omgivande glaset blivit en dunkel sarkofag. I persona möts två ansikten som bara är enoptisk synvilla. I Step tycks en kvinna vara på väg att spränga sig ut ur glasblocket. De organiska formerna återkommer i kolteckningarna och pastellerna, som också ligger till grund för skulpterandet. Ann Wolff bor och arbetar i Kyllaj på Gotland. Hon pendlar även till Berlin, där hon har möjlighet att knyta internationella kontakter. Hennes glas finns representerat på museer över hela världen och hon är en av våra internationellt mest kända konstnärer.

Östran 26 juni
Konst med tyngd
Ann Wolff är ju en av glaskonstens riktigt stora namn. Hon ställer ut över i hela världen. I vår region, där har hon varit verksam i många år, var det dock rätt länge sedan ner samlad presentation av hennes konst gjordes. Så den som vill ta del av ett betydande konstnärsskap bör absolut ta chansen att bege sig till Vickleby under de kommande fem veckorna.
I Ann Wolffs verk finns ett allvar som är omöjligt att gå runt. Det möter betraktaren i tunga gjutna glasskulpturer där outgrundliga ansikten sjuknit in i materialet eller i mer abstrakta uttryck där kraftiga former ställ mot omväxlande råa och blankpolerade ytor. I collage av glas och i teckningar framträder ansikten som vill berätta om livet. Det handlar nog en hel del om att se genom de masker vi har en tendens att gömma oss bakom.

Ölandsbladet 2 juli
Ann Wolff på Galleri Landborg
Jag (Erich Schwandt) träffade Ann Wolffdagen innan vernissagen och blev imponerad av hennes känsliga och intensiva noggrannhet när hon planerade utställningen. Den glasmassa hon använder till sina skulpturer har en lägre smältpunkt än den vid glasbruken, vilket gör att hon kan utnyttja vanliga keramikugnar för tillverkningen av sina glasskulpturer.

Copyright Galleri Landborg 2013-2018.