Studioglas i Sverige

Studioglas betecknar glas som formgivits och tillverkats utanför glasbruken av en konstnär i sin egen glashytta. De första studioglaskonstnärerna framträdde i Europa och USA under 1960- och 70-talen. Pionjärerna var Erwin Esch (Tyskland), Dale Chihuly och Harvey Littleton (USA). Åsa Brandt i Torshälla var den som i Sverige startade den första studiohyttan 1970. Den andra var Ulla Forsell i Stockholm 1974. Det finns numera ca 75 hyttor av detta slag i vårt land.

Studioglaskonstnärer representerade vid Galleri Landborg:

Åsa Brandt startade den första studioglashyttan i Europa, när hon öppnade sin hytta i Torshälla 1968. Hon har fortsatt att arbeta där till ungefär 2005. 

Ulla Forsell öppnade 1974 egen studiohytta på Söder i Stockholm och den är fortfarande igång.

Ann Wolff (Wärff) var först formgivare vid Kosta. 1970 - 82 var hon verksam i Stenhyttan, Transjö tillsammans med mästerglasblåsaren Wilke Adolfsson. Sedan 1990-talet är hon verksam på Gotland, i Kyllai och Visby där hon skapar sina gjutna glasskulpturer av mindre och medelstort format, medan de allra största gjuts i Tjeckien.

Reino Björk var först verksam vid studiohyttan Kronhusbodarna i Göteborg, tillsammans med Helena Gibson, flyttade sedan till New York och Urban Glass. Efter återkomst till Sverige har han arbetat vid studioglashyttan Konguro som drivs av Gunilla Kihlgren och Rolf Svartström.

Mårten Medbo är verksam vid studiohytta i Kräklingbo, Gotland, tillsammans med Hanna Stahle. Där gör han kallarbete på sina skulpturer som tillverkas vid Ajeto glasbruk i Tjeckien.

Gunilla Kilhgren driver studioglashyttan Konguro Art Glass i Hägersten, Stockholm, tillsammans med Rolf Svartström.

Klas-Göran Tinbäck var formgivare på Kosta under 70- och 80-talen. Han har även varit knuten till Målerås glasbruk. Han har egen studio vid Sturehofs slott där han gjuter glas eller bearbetar glas som blåsts på annat ställe, ofta hos Wilke Adolfsson i Orrefors.

Annika Jarring är verksam vid egen studio i Tingsryd, Småland.

Berit Johansson har sin studio i Vadstena. Glaset har tillverkats vid olika glasbruk, såsom Reijmyre glasbruk, eller Salviati och Pauly i Italien, eller vid fristående hyttor som Micke Johanssons  i Pukeberg och Örsjö, och Ulf Johanssons i Älghult.

Hans Frode gör sina glaskonstverk i New York. Målningen utför han i sin egen studio, men gjutningen av glaset och tillverkningen av neonrören sker vid Urban Glass, Brooklyn.

Tommy Bremberg har egen studio i Eriksmåla där gjutning och fusing kan utföras. Det blåsta glaset har utförts bl a vid Berengo Studio.

Glasföremål från detta glasbruk

SÅLD
Skulptur "Fruktskål"
Hans Frode
Skulptur "Sepia III"
Anne Wolff (Wärff)
Skulptur "Spegel"
Gunilla Kihlgren
Skulptur "Stilleben"
Hans Frode
Skulptur "Kobris"
Reino Björk
Skulptur "Fyren"
Mårten Medbo
Fat
Ulla Forsell
Graalvas
Klas-Göran Tinbäck
Urna
Klas-Göran Tinbäck
Skål, blästrat mönster
Klas-Göran Tinbäck
Vas
Annika Jarring
SÅLD
Skål "Green cut"
Mårten Medbo
Skål "Någon ser på mig"
Anne Wolff (Wärff)
Fat, blästrat mönster
Klas-Göran Tinbäck

Copyright Galleri Landborg 2013-2018.