Edward Hald

1883-1980. Målare och glaskonstnär.  Hald studerade arkitektur i Tyskland och England men övergick sedan att studera måleri i Sverige och i Paris bl a för Matisse. Intresserade sig även för keramik och anställdes en period vid Rörstrand. 

Edward Hald anställdes 1917, samtidigt med Simon Gate, vid Orrefors glasbruk för att utveckla det svenska konstglaset. I slutet av 10-talet experimenterade de och mästerglasblåsaren Knut Bergqvist fram den s k graaltekniken. Hald och Gate bidrog även till det graverade glasets renässans. Edward Halds pjäser har en elegant form, ofta med luftig, modern dekor som även i dag känns frisk och sprirituell. Fina exemplar är Fyrverkeriskålen och Åskväderskålen. Orreforsglaset med Gate och Hald som formgivare fick sitt stora internationella genombrott vid Parisutställningen 1925. 1933-45 var Hald direktör  för Orrefors glasbruk. 

Under 30-talet experimenterade Hald fram Friskgraal och Slipgral. Nationalmuseum visade 1983 Edward Halds samlade produktion av keramik och glas. Hans målningar visades samtidigt på Waldemarsudde. Edward Halds konstglas och målningar finns representerade på ett stort antal museer i Sverige och utomlands. 

Glasföremål av denna formgivare

Fat "Den sönderslagna bryggan"
Edward Hald
Skål olivslipad
Edward Hald
Skål med fat
Edward Hald

Copyright Galleri Landborg 2013-2018.